Hilariteit onder hackers. Oude accounts van Facebook-baas Mark Zuckerberg op Twitter, maar ook bij Pinterest zijn gekraakt. Terug bij de klassieke vraag: hoe maak je een sterk wachtwoord?
Als baas van het grootste sociale netwerk ter wereld moet je natuurlijk op de hoogte zijn van wat er bij de concurrentie gebeurt. Mark Zuckerberg heeft dan ook accounts bij onder meer Twitter en Pinterest. Al gebruikte hij z’n Twitteraccount sinds 2012 niet meer.
Via een datalek bij de zakelijke netwerksite LinkedIn zouden hackers die zich het OneMine Team noemen, aan oude passwords van Zuckerberg zijn gekomen, zo meldt onder meer de site Venturebeat. In Linkedin zou Zuckerberg het wachtwoord ‘dadada’ hebben gebruikt.
Regelmatig je password vervangen is een bekende tip onder veiligheidsexperts. Maar dat is niet het enige.
Zo is het verstandig om je wachtwoord zo lang mogelijk te maken en een combinatie letters, hoofdletters, cijfers en leestekens te gebruiken. Ook kun je beter geen woorden uit het woordenboek kiezen of woorden die direct tot je persoonsgegevens te herleiden zijn.
Z24 schreef eerder over het beveiligen van wachtwoorden. Zie dit artikel. Hieronder alvast enkele belangrijke tips.
Wachtwoord testen: Telepathwords
Als je eenmaal een wachtwoord hebt bedacht, wil je natuurlijk weten hoe sterk het is. Dan komt de website Telepathwords van pas. Telepathwords is een project van onderzoekers van Microsoft.
De software probeert het eerstvolgende teken in je wachtwoord te voorspellen. Daarbij maakt het gebruik van lijsten met veelvoorkomende wachtwoorden, die bijvoorbeeld bij hacks op straat zijn komen te liggen.
Gebruik verschillende wachtwoorden
Heb je eenmaal een sterk wachtwoord gekozen, dan is daarmee de strijd tegen kwaadwillenden nog niet gewonnen. Als je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor elke webdienst, dan hoeft er maar één site de beveiliging niet op orde te hebben of je wachtwoord ligt op straat na een hack. Criminelen kunnen dan met dat wachtwoord ook proberen om bijvoorbeeld in je e-mailaccount te komen.
Maar hoe onthoud je alle wachtwoorden voor websites, forums, e-mailaccounts en bankrekeningen?
Wachtwoordkluis
Een oplossing daarvoor is een persoonlijke kluis voor wachtwoorden zoals LastPass of Roboform Everywhere.
Hierbij hoef je nog maar één wachtwoord je onthouden: een hoofdwachtwoord. Daarmee kun je bij de kluis met al je inloggegevens. Alle persoonlijke gegevens worden gecodeerd opgeslagen zodat hackers de informatie niet kunnen lezen.
Een extra slot op de deur is tweestapsauthenticatie, waarbij je een extra code moet ingeven via je smartphone of een token.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl